Hulporganisaties slaan handen ineen voor Irak

Dertien Nederlandse hulporganisaties slaan de handen ineen om hulp te bieden aan vluchtelingen en ontheemden in Noord-Irak. Dit samenwerkingsverband van hulporganisaties krijgt van de Nederlandse overheid 8 miljoen euro. Dat maakte de coördinerende hulporganisatie Cordaid woensdag bekend.

 Aanvallen van de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) en andere gewapende groeperingen hebben geleid tot grote aantallen ontheemden in Noord-Irak. Ook verblijven hier veel vluchtelingen uit Syrië.

 Minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) heeft voor dit jaar 15,3 miljoen euro beschikbaar gesteld voor Noord-Irak, waarvan 8 miljoen naar de hulporganisaties gaat. Het gaat vooral om hulp op het gebied van kleding, voedsel, gezondheidszorg, onderdak en toegang tot schoon water.

 De VN schatten dat er in Irak meer dan 1,8 miljoen ontheemden zijn.

 2015-01-21