Vrijspraak Nederlandse journalist in Turkije

De Nederlandse journalist Mehmet Ülger is woensdag in Turkije vrijgesproken. Hij stond terecht omdat hij in 2013 foto’s had gemaakt tijdens de rechtszaak tegen de eveneens Nederlandse journaliste Fusun Erdogan.

Ülger werd begin januari aangehouden op het vliegveld van Istanbul. Dat gebeurde tijdens het bezoek van minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) aan Turkije. Dezelfde dag kwam hij weer op vrije voeten. Een dag eerder was ook al de in Turkije werkzame Nederlandse journaliste Frederike Geerdink meegenomen voor verhoor.

Ülger reageert woensdag opgelucht op de vrijspraak. Volgens hem was er nogal wat mis in zijn zaak. Zo was het bewijs, de beelden op zijn telefoon, naar zijn zeggen niet eens bekeken.

“Ik hoop dat het helemaal achter de rug is”, reageert Ülger. “De aanklager kan nog in beroep tegen de uitspraak.”

2015-01-21