Justitie is ruim een ton kwijt aan Demmink

Het ministerie van Justitie heeft de afgelopen twee jaar bijna 120 duizend euro bijgedragen aan de verdediging van de voormalige eigen topman Joris Demmink die ook in Turkije kinderen misbruikt zou hebben. Demmink wordt al jaren achtervolgd door beschuldigingen over seksueel misbruik van jongens.

De kosten zijn in 2013 en 2014 gemaakt voor rechtsbijstand in een strafvorderingsprocedure (ruim 64 duizend) en bijstand in civiele procedures (bijna 49 duizend). Dat heeft minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie woensdag aan de Tweede Kamer geschreven in antwoord op vragen van Groep Bontes/Van Klaveren.

Bovenop deze uitgaven komt nog een bedrag van 6529,50 euro dat Demmink moest betalen in het proces dat hij had aangespannen tegen het AD. Hij wilde dat de krant artikelen over hem zou rectificeren, maar de rechter wees dat af. Opstelten vergoedt ook die kosten.

2015-01-21