Defensie vindt relatie met Turkse vriend ongewenst

Korporaal Yvette die een relatie heeft met een Turkse man moet als het aan de minister van Defensie ligt ontslagen worden. De relatie tussen de Nederlandse Yvette en de Turkse vriend is een risico.

De militaire inlichtingendienst (MIVD) heeft geen samenwerkingsrelatie met de Turkse inlichtingsdiensten en daarom kan het geen onderzoek doen naar de achtergrond van de Trukse partner. Dit heeft als gevolg dat ‘de verklaring van geen bezwaar’ wordt ingetrokken en de vrouwelijke militair Yvette haar baan kwijtraakt. En dit terwijl de military in kwestie al 14 jaar bij de Defensie werkt en twee keer naar Afghanistan werd uitgezonden.

De top van de landmacht heeft overigens geen bezwaar tegen de Turks Nederlandse relatie. Zij zijn daarom een procedure begonnen om de beslissing terug te draaien. “Nederland maakt zich hiermee in NAVO-verband belachelijk” volgens de advocaat van de militair.

Defensie zelf wil niet reageren omdat hier onlangs Kamervragen over zijn gesteld.

21-01-2015