Supportershome Ajax volledig uitgebrand

In het pand van AFCA Supportersclub in de buurt van de Arena in Amsterdam heeft vrijdagochtend een grote brand gewoed. Het pand is bijna volledig door het vuur verwoest. Dat heeft de brandweer gezegd.

 Voor zover bekend was er niemand in het supportershome aan De Passage aanwezig toen de brand werd ontdekt. De eerste melding was rond 03:30 uur. Rond 07.00 uur werd het sein brand meester gegeven.

 Het vuur ging gepaard met behoorlijke rookontwikkeling. Dat leverde volgens de brandweer weinig gevaar op voor omwonenden, omdat er in de buurt vooral kantoorgebouwen zijn.

 De oorzaak van de brand is nog niet bekend. ,,Alle scenario’s staan open”, meldde de brandweer. De politie kan pas onderzoek doen als de brandhaard is afgekoeld. Dat is vermoedelijk in de loop van vrijdagmiddag.

 Ajax reageert geschokt op de brand. “Dit is een enorme dreun voor onze supporters en de club”, zegt financieel directeur Jeroen Slop. “Het supportershome is voor velen van grote waarde en werd op speeldagen goed bezocht door onze fans.”

 Het bestuur van de AFCA Supportersclub betreurt het verlies van persoonlijke eigendommen van Ajax-fans. Klaas-Jan Huntelaar stelde al meteen oude wedstrijdshirts beschikbaar voor een nieuw onderkomen van zijn voormalige club en riep andere spelers op dit ook te doen.

 Ajax speelt zondag thuis tegen Feyenoord. De speculaties over brandstichting door aanhangers van de Rotterdamse club gaan volop. Op de Facebookpagina van de F-side, de fanatieke harde kern van Ajax, staat boven een foto van het uitgebrande pand: ‘laffe honden’. Gevolgd door reacties als ‘wraak zal zoet zijn’ en ‘bommen op Rotterdam’.

 Tien jaar geleden brandde het supportershome ook uit. Het vuur bleek aangestoken. In april 2006 werden in de buurt van de Amsterdam ArenA twee mannen gearresteerd voor een poging om het Ajax-supportershome in brand te steken. Ook eind 2008 woedde er een brandje. De schade bleef beperkt.

 Het honk zou op termijn op aandringen van de gemeente verhuizen naar een plek in de parkeergarage onder de Amsterdam Arena, het zogenoemde transferium.

 2015-01-23