Rechters straffen allochtonen zwaarder dan Nederlanders

Allochtone daders krijgen vaker en ook langere celstraffen opgelegd dan autochtone daders. Dat blijkt een groot onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de Raad van de Rechtspraak.

Zo kregen autochtone verdachten van bijvoorbeeld diefstal met bedreiging in zeven procent van de gevallen een gevangenisstraf opgelegd. Maar bij zowel tweedegeneratie Turken als tweedegeneratie Antillianen was dit naar schatting elf procent.

Of rechters in Nederland discrimineren valt niet op te maken uit het onderzoek, vindt de raad. Volgens de raad zijn de verschillen tussen allochtonen en autochtonen op het eerste oog groot. Maar zegt de raad, als rekening wordt gehouden met bijvoorbeeld verzwarende omstandigheden als een crimineel verleden, dan verdampen de verschillen grotendeels, aldus de raad

2015-01-29