’Man met wapen bij NOS overmeesterd’ (alle updates)

Het pand van de NOS op het Mediapark in Hilversum wordt donderdagavond ontruimd. Wat er precies aan de hand is kan een woordvoerder niet zeggen. Mogelijk is er een man in de studio van het NOS Journaal, in de regiekamer, met een groot wapen met een geluidsdemper. Hij zou zendtijd eisen. Alle medewerkers van de NOS moesten het pand verlaten. De politie is massaal aanwezig.

Burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum bevestigt dat er iemand in het gebouw van het Journaal eist dat hij zendtijd krijgt. Of deze persoon gewapend is, kon de burgemeester niet zeggen.

Het personeel wordt uit het gebouw aan het Journaalplein gehaald. Het lijkt er volgens Broertjes op dat dat veilig verloopt. De burgemeester is onderweg naar het Journaalplein.

UPADATE:

De man die donderdag in de NOS-studio met een wapen zendtijd geëist zou hebben, is overmeesterd. Dat meldden mensen op het Mediapark.

UPDATE:

Op internet circuleert een brief die de gewapende man aan NOS-personeel zou hebben gegeven. NOS-verslaggever Martijn Bink bevestigde het bestaan van de brief. Bink kreeg de brief van de overvaller.

“Wanneer u dit leest, raak dan niet in paniek”, leest de tekst. “Ga niet schreeuwen en waarschuw uw collega’s ook niet. Doe alsof er niets aan de hand is. Ik ben zwaarbewapend. Als u gewoon netjes meewerkt, dan zal u niets overkomen. Besef dat ik niet in mijn eentje ben. Er zijn er nog vijf, plus 98 hackers die klaar zijn voor een cyberaanval. Bovendien zijn er in dit land acht zware explosieven geplaatst die radioactief materiaal bevatten. Als u mij niet naar studio 8 brengt om een uitzending over te nemen, dan zijn wij genoodzaakt tot actie over te gaan. Dat wilt u niet op u geweten hebben toch? Dus begeleid mij nu naar studio 8, de NOS studio.”

“Schokkend. Schokkend dat er opeens iemand in de studio staat die ineens iets eist.” Dat is de eerste reactie van NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff. De hele publieke omroep is hierdoor getroffen, stelde Gelauff.

Herman van der Zandt stond op het punt het achtuurjournaal te presenteren toen hij van verslaggever Martijn Bink te horen kreeg dat iedereen het pand moest verlaten. “Dan moet je jezelf in veiligheid brengen en de uitzending vergeten.”

Van der Zandt dacht nog heel even dat het een grap was, maar zag aan het gezicht van Bink dat het serieus was. “Dan moet je niet nadenken en zorgen dat je wegkomt. Via een kruipdoor sluipdoor-weg zijn we buiten beland.”

“Verschrikkelijk, bizar, en: dat verwacht je niet. Zeker niet bij het NOS-gebouw, dat heel goed beveiligd is.” Dat zei NOS-directeur Jan de Jong donderdagavond over de man die met een wapen de studio binnendrong. Hij sprak vol lof over de professionaliteit van de mensen in het gebouw, die 112 gebeld hebben, en over de politie ‘die de man heel snel heeft overmeesterd’.

 2015-01-29

KIJK HIER VOOR MEER VIDEOBEELDEN

Zie hier de videobeelden van de arrestatie: