Turken en Marokkanen opgelucht

Moslims in Nederland zijn opgelucht nu blijkt dat de man die het NOS-gebouw binnendrong geen islamitische motieven had. Dat blijkt uit een rondvraag van Demet TV.

Met de gebeurtenissen in Parijs vers in het geheugen staan Nederlandse Turken en Marokkanen niet te wachten op een terreuractie in Nederland. “Godzijdank, heeft die man niet gehandeld uit naam van de Islam en is niet gebleken dat hij terroristische motieven had” alsdus de vele reacties op Facebook en Twitter.

Ook veel Turkse jongeren op straat halen opgelucht adem. “Ik heb het gisteren gezien. Ik zat samen met mijn ouders televisie te kijken. We waren verbijsterd. Wij hoopten alleen maar dat hij de naam Islam niet zou noemen. Eigenlijk erg gek dat we dit moeten denken. De moslims in Nederland zijn jarenlang in een hoek geduwd waardoor we genoodzaakt zijn zo te denken. Normaliter zou je zeggen, ik ben niet verantwoordelijk voor de daden van een ander,” aldus de Turkse Hasan Gunduz in de buurt van de Haagse Markt.

Ook binnen de Marokkaanse gemeenschap zijn de gevoelens niet anders zegt Mohammed tegenover een verslaggever van Demet TV. “Inderdaad, erg opgelucht dat hij niet van IS of een andere terroristische organisatie was.” Op de vraag waarom hij opgelucht is, zegt Mohammed: “Want dat bezorgt de Islam een slechte naam.” Doelend op Ahmed  Aboutaleb vervolgt hij “je krijgt dan heel veel kortzichtige politici die dan gaan zeggen als het je niet bevalt, rot dan op. En dit terwijl deze jongen in Nederland is geboren. Politici moeten zich meer bezighouden met de vraag waarom iemand zo een daad pleegt in plaats in de smaak proberen te vallen bij de grote groep door dit soort uitspraken te doen.”

© Demet TV