Aanpak vogelgriep moet diervriendelijker

De Dierenbescherming heeft dinsdag een plan gepresenteerd met tien maatregelen om de vogelgriep op een diervriendelijker manier aan te pakken. Onder meer vaccinatie en een betere uitloop voor kippen zijn volgens de organisatie van groot belang.

Vorig jaar werden bij enkele bedrijven in totaal 322.500 kippen en 22.500 eenden geruimd, nadat in november vogelgriep was uitgebroken in Hekendorp in de provincie Utrecht.

De Dierenbescherming vindt het ‘onacceptabel’ dat dan al het pluimvee wordt gedood en vernietigd, ‘waarna de sector weer overgaat tot de orde van de dag’. Al jaren wordt aangedrongen op een humane dood voor de duizenden dieren. In 2006 protesteerde de Dierenbescherming al tegen een wrede verstikkingsdood door gas binnen te laten stromen in afgeplakte schuren.

2015-02-10