Rutte: deal Oekraïne eerste belangrijke stap

Het akkoord in het conflict in Oekraïne is een eerste belangrijke stap. Dat zei minister-president Mark Rutte donderdag in Brussel, waar hij zal deelnemen aan de Europese top van regeringsleiders en staatshoofden. De crisis in Oekraïne is een van de thema’s van de top.

Na uren onderhandelen wisten de Russische president Vladimir Poetin, de Oekraïense president Petro Porosjenko, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande donderdag in het Wit-Russische Minsk een akkoord te bereiken. Rutte roemde de inzet van zijn Europese collega’s: “Complimenten.”

Rutte vindt het nog te vroeg om Europese sancties te gaan afzwakken of in te trekken. “Dit lijkt een eerste belangrijke stap. We moeten alles eerst bezien. Veel zal afhangen van de vervolgstappen en het uitvoeren van deze afspraken. Eerst kijken of iedereen zich houdt aan de afspraken.”

2015-02-12