Kwart rechercheurs staat DNA niet af

Ongeveer een kwart van de forensisch rechercheurs in Nederland heeft geen DNA afgestaan voor de eliminatiedatabank van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Een woordvoerder van de Nationale Politie bevestigt vrijdag berichtgeving daarover in de kranten van de Persdienst.

De databank van het NFI is bedoeld om sporen van politiemensen op een plaats delict uit te sluiten als mogelijk daderspoor. Daardoor verlopen onderzoeken over het algemeen sneller. Van de 1250 forensisch rechercheurs hebben er ongeveer 950 hun DNA afgestaan.

“We kunnen mensen niet dwingen, het gebeurt op basis van vrijwilligheid”, aldus een woordvoerder van de politie vrijdag. “Maar we stimuleren het wel. Agenten die hun DNA niet afstaan, hebben vaak principiële bezwaren.”

2015-02-13