’Geen signaal voor fraude met andere naam’

Er zijn geen aanwijzingen dat Oost-Europeanen grootschalig misbruik maken van voorzieningen in Nederland nadat ze in hun eigen land hun naam hebben veranderd. Onderzoek daarnaar loopt nog maar tot nu toe zijn na controles geen dubieuze dubbele inschrijvingen gevonden in de basisregistratie van personen (BRP) van gemeenten.

Dat heeft staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven. Bij vijftien gevallen van dubbele inschrijving ging het niet om misbruik maar om een onjuiste invoer van gegevens.

Wel zijn drie criminelen aangehouden die Nederland waren uitgezet maar toch weer konden terugkeren met een paspoort waarin een andere naam stond. De drie kwamen in Nederland opnieuw in aanraking met de politie.

Volgen Teeven werken de huidige systemen wel, maar worden ze aangescherpt om identiteitswisselingen te voorkomen. Ook moeten de betrokken diensten informatie beter delen.

De Tweede Kamer spreekt woensdag over het onderwerp.

2015-02-24