Doek van de Amstel terug aan de Amstel

Een zeldzaam stadsgezicht van de Amstel in Amsterdam keert na ruim drie eeuwen terug naar de plek waar het is gemaakt. Museum de Hermitage aan de Amstel krijgt vanaf vrijdag een schilderij in bruikleen van Jacob van Ruisdael (1628-1682), die het water omstreeks 1655 vastlegde.

Zijn doek De Amstel bij Amsterdam, gezien naar het noorden toont de rivier kort voor de bouw van het Amstelhof, het complex waar nu de Hermitage Amsterdam is gevestigd. Het schilderij was voor het laatst in 1800 in de hoofdstad en is nu in het bezit van het Museum voor Schone Kunsten in de Hongaarse hoofdstad Boedapest.

Het werk is te zien op de expositie Hollanders van de Gouden Eeuw, waarvoor bijna honderd zeventiende-eeuwse schuttersstukken en schilderijen uit het Rijksmuseum en Amsterdam Museum zijn samengebracht. “Door deze tijdelijke toevoeging kunnen bezoekers ervaren hoe de stad er zo’n 350 jaar geleden uitzag vanaf het punt waar ze na hun bezoek weer op de stoep staan”, zegt het Amsterdam Museum.

2015-02-25