Premiers tekenen verdrag bewaking luchtruim

Nederland en België gaan samen het luchtruim van de Benelux bewaken. Het Nederlandse en het Belgische kabinet tekenen woensdag in Den Haag een akkoord.

Volgend jaar worden dan de Nederlandse en de Belgische luchtmacht om de beurt verantwoordelijk voor de controle van het luchtruim van de drie landen. Het gaat dan specifiek om het onderscheppen van burgertoestellen waarvan een terroristische dreiging uitgaat. Onderschepping van buitenlandse of niet-geïdentificeerde militaire vliegtuigen is al via het NAVO-verdrag geregeld.

Door de samenwerking worden kosten bespaard en personeel vrijgespeeld. Minister Jeanine Hennis (Defensie) zei eerder dat het door de samenwerking beter mogelijk wordt om straks na de aanschaf van de JSF vier toestellen voor internationale missies beschikbaar te hebben.

2015-02-26