Aanhoudingen om Europese btw-fraude

Het Openbaar Ministerie zegt een grote carrouselfraude op het spoor te zijn gekomen waarbij voor tientallen miljoenen euro’s aan btw is ontdoken.

De FIOD heeft dinsdag samen met het OM doorzoekingen gedaan in vier woningen in Almere, Laren, Boskoop en Maastricht. Ook is een bedrijfspand in Hilversum doorzocht. Op verzoek van de Nederlandse opsporingsinstanties zijn acht aanhoudingen verricht, waarvan vier in Nederland, drie in Spanje en een op Cyprus. Bij de internationale actie waren achttien landen betrokken.

In binnen- en buitenland is beslag gelegd op diverse bankrekeningen en onroerend goed, aldus het OM.

Volgens het OM handelden betrokkenen in tal van Europese landen in elektronica zoals computerchips, mobiele telefoons en tablets. Daarbij werd afgerekend via online betaalplatforms. Op die manier kon btw worden ontdoken.

2015-03-03