Zwemleraar ontkent ontucht met pupillen

Zwemleraar Jacob V. (29) uit Soest heeft dinsdag voor de rechtbank in Haarlem volgehouden dat hij zich niet schuldig heeft gemaakt aan ontucht met leerlingen. Tijdens een urenlang soms indringend verhoor door de rechters en onder het oog van tientallen ouders bleef hij, zoals hij sinds zijn arrestatie heeft gedaan, alle beschuldigingen daarover van de hand wijzen.

Het Openbaar Ministerie legt de zwemleraar ontucht met 26 jongens en meisjes in de leeftijd van vier tot negen jaar ten laste. Hij zou hen onzedelijk hebben betast en met zijn hand in hun broekje hebben gezeten. Daarnaast wordt hem bezit van dierenporno verweten. V. werd een jaar geleden aangehouden nadat verontruste ouders naar de politie waren gestapt. Hij werkte bij zwembad Spaarnwoude in Velsen-Zuid.

De rechtbank behandelde dinsdag alle gevallen van vermeende ontucht apart. In de volle rechtszaal kwamen verklaringen van de kinderen zelf voorbij, veelal aangevuld met die van de ouders. Uit de verhalen bleek dat de gebeurtenissen de jonge kinderen soms zwaar hebben aangegrepen. Ze vertonen gedragsveranderingen, hebben angstaanvallen, slapen slecht en hebben problemen met vriendjes en op school. Sommige ouders hebben professionele hulp ingeschakeld vanwege de enorme impact op het kind of het gezin.

V. hoorde de vaak aangrijpende verhalen uiterlijk onaangedaan aan. “Ik heb het niet gedaan”, klonk het ontelbare malen. “Ik weet niet hoe ze erbij komen. Het komt hard binnen, maar ik kan er niets mee” zei hij.

Volgens V. gaf hij als zwemleraar ‘op een meer fysieke manie’ les. Hij stond vaker in het water dan op de kant. “Als je op dezelfde hoogte staat, dan werkt het beter” Volgens veel kinderen werden ze betast als ze iets fout deden. “Ik corrigeer als iets niet goed gaat, dat is fysiek”, erkende V. “Maar dat heeft niets met ontucht te maken”

Donderdag praat de rechtbank met de zwemleraar over zijn persoonlijke omstandigheden. Dan formuleert het OM ook de strafeis tegen V.

2015-03-03