Koenders over jihadisten: ik zie het anders

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken is het niet eens met het standpunt van premier Mark Rutte (VVD) dat Nederlandse jihadisten beter in Irak of Syrië kunnen sneuvelen, dan dat ze terugkomen naar Nederland. ,,Op dit punt denk ik er anders over”, zei de PvdA-minister vrijdag in de Letse hoofdstad Riga. Hij is daar voor overleg met zijn collega’s.

,,Ik heb de indruk dat Rutte het heeft gezegd als VVD-leider, dat mag hij doen. Maar ik kijk er wat anders tegen aan”, aldus Koenders. Hij benadrukt dat mensen die in Syrië of elders vechten, kunnen omkomen. ,,Maar als mensen iets verkeerd doen, vind ik altijd het belangrijkste dat ze gewoon worden berecht en dan vervolgens de straf krijgen die ze verdienen”, aldus minister.

Rutte deed zijn uitlatingen donderdagavond tijdens een verkiezingsdebat op RTL4. Jihadisten vertrekken om de meest vreselijke aanslagen te plegen en dat willen ze ook als ze terugkomen naar Nederland, aldus de VVD-leider.

2015-03-06