Opstelten en Teeven stappen op (update)

Minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven geven maandagavond om 22.00 uur een persconferentie op hun ministerie. Dat heeft het departement laten weten. Het gaat over de zogenoemde Teeven-deal. Nog niet bevestigde bronnen melden dat de twee opstappen.

UPDATE:

Minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie treden af. Dat hebben ze zojuist laten weten.

Maandag werd bekend dat er toch 4,7 miljoen gulden gemoeid was met de deal die Teeven als officier van justitie sloot met een drugscrimineel, veel meer dan de bijna 2 miljoen die Opstelten aan de Tweede Kamer had gemeld. 

Als een minister aftreedt, volgt normaliter ook zijn of haar staatssecretaris. De gedachte erachter is dat een nieuwe minister zijn eigen staatssecretaris moeten kunnen kiezen. Of dat ook nu de reden is, is nog niet bekend. 

 

Fred Teeven
Meest recente functie: sinds 14 oktober 2010 staatssecretaris van Veiligheid en Justitie 

Eerdere functies: Tweede Kamerlid, officier van justitie (in de strijd tegen de zware georganiseerde criminaliteit, betrokken bij de zaken tegen onder anderen Mink K. en De Hakkelaar, sloot deal van 4,7 miljoen euro met drugshandelaar) , rechercheur van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst, fractievoorzitter Leefbaar Nederland. 

Bijzonderheden: verantwoordelijk voor het kinderpardon, bezuinigingen op het gevangeniswezen, het gemakkelijk maken voor de vrouw van een moeder om officieel de ouder te worden van haar kind; voor fouten in asielketen waaraan de zelfmoord van een Russische asielzoeker werd geweten.

 

Ivo Opstelten

Geboren: 31 januari 1944, Rotterdam, als zoon van een bankier en een therapeute Mensendieck 

Meest recente functie: sinds 2010 minister van Veiligheid en Justitie, bracht in die hoedanigheid onder meer in 2013 één landelijk politiekorps tot stand, waarin de 25 regiokorpsen en het Korps landelijke politiediensten opgingen 

Was eerder: burgemeester van Dalen (met 28 jaar de op dat moment jongste burgemeester van het land), Doorn, Delfzijl, Utrecht en Rotterdam, voorzitter van de VVD, informateur van het kabinet-Rutte I, directeur-generaal openbare orde en veiligheid op Binnenlandse Zaken 

Bijzonderheden: prima bestuurder, matige en soms amper te volgen debater; leidde als burgemeester na de moord op Pim Fortuyn de emoties in Rotterdam in goede banen; won in 2002 de Machiavelliprijs voor zijn bijdrage aan de communicatie tussen politiek, overheid en burgers 

Privé: getrouwd, vader van vier dochters, Remonstrants, houdt van hockey, roeien en Feyenoord. 

2015-03-09