Meer klanten voedselbank

In 2014 groeide Voedselbanken Nederland op alle fronten. Meer mensen klopten aan voor een voedselpakket, er kwamen meer uitgiftepunten en ook sloten meer vrijwilligers zich aan bij de organisatie. Vijf vragen over voedselbanken in Nederland. 

In 2014 klopten 94.000 mensen aan bij een van de 157 voedselbanken in Nederland. Het aantal mensen steeg daarmee met 11 procent ten opzichte van 2013. Het zijn vooral alleenstaanden en eenoudergezinnen die naar de voedselbank gaan. Afgelopen jaar was ruim 40 procent van de gebruikers jonger dan 18 jaar, het gaat dus om zo’n 37.600 kinderen. 

In het noordoosten van Nederland maken de meeste huishoudens gebruik van een van de negentig uitgiftepunten daar, namelijk ruim 7000. Dat wil volgens een woordvoerster van Voedselbanken Nederland overigens niet zeggen dat daar dus automatisch de meeste armoede is. ,,Het kan zijn dat er meer uitgiftepunten zijn bijgekomen het afgelopen jaar, dat er meer bekendheid is of dat mensen over hun aanvankelijke schaamte heenstappen. Want dat is voor veel mensen een grote drempel om bij ons aan te kloppen”, aldus een woordvoerster van Voedselbanken Nederland. De meeste armoede zit in de grote steden, zoals Den Haag en Leeuwarden. In heel Nederland moesten vorig jaar 1,4 miljoen mensen rondkomen van een laag inkomen. 

Om in aanmerking te kunnen komen voor een voedselpakket, moet iemand minder dan 180 euro per maand hebben voor één volwassene. Daar wordt 60 euro bij opgeteld voor elke extra volwassene en 50 euro voor een kind, jonger dan 18 jaar. ,,Het liefst versoepelen we de criteria. Maar we vrezen dat er dan een veel grotere toeloop komt en daar moet dan wel genoeg voedsel voor zijn.” 

Het streven is dat er in de wekelijks uitgedeelde pakketten voldoende eten zit voor ongeveer 2,5 dag. Er wordt zoveel mogelijk variatie in aangebracht en gezond en vers eten ingepakt. Voor het eten is de voedselbank afhankelijk van giften en donaties van onder meer supermarkten, restaurants, producenten en ook particulieren. De voedselbanken werken alleen maar met vrijwilligers, 10.000 waren het er vorig jaar. 

De voedselbanken zijn ontstaan in de Verenigde Staten. In 1984 werd de eerste Europese geopend in Frankrijk. Sinds 2002 bestaan ze ook in Nederland. Inmiddels bestaan er in 21 Europese landen voedselbanken. 

2015-03-11