Ophef over jeugdspelers Ajax na mishandeling

Drie jeugdspelers van Ajax zijn in opspraak geraakt na een mishandeling van een agente in burger. De politie pakte de drie mannen van achttien en negentien jaar donderdag op na ,,een verkeersincident” in het zuiden van Amsterdam. Ze werden vrijdag vrijgelaten. Het Openbaar Ministerie (OM) ziet een speler als verdachte.

Volgens de politie werd de vrouw op de grond geduwd, waardoor ze schouderletsel opliep. Het incident vond plaats op de Jan Vroegopsingel, en niet op de nabijgelegen Ouderkerkerdijk zoals de politie eerder communiceerde. De vrouw maakte zich tijdens het voorval overigens niet kenbaar als agente.

De jongens gingen ervandoor, maar na een oproep via Burgernet kon de politie de verdachten in de buurt oppakken. Ajax reageerde geschokt en schorste de drie jeugdspelers. Ook de politiek reageerde verbolgen. Minister Edith Schippers van Sport noemde het een ,,afschuwelijk bericht”. Waarnemend minister van Veiligheid en Justitie Stef Blok vindt ,,geweld tegen gezagsdragers altijd verschrikkelijk”. PVV-leider Geert Wilders opperde de jeugdspelers het land uit te zetten. Hij reageerde op berichten dat de jongens van Marokkaanse en Turkse komaf zouden zijn.

Een achttienjarige speler uit Amsterdam is gedagvaard en moet zich voor de rechter verantwoorden. Volgens justitie gaat het om ,,een gewone mishandeling”, omdat de vrouw zich niet als agente bekendmaakte en geen botbreuken opliep. Verder heeft de man het slachtoffer niet uit de auto gesleurd, zoals sommige media meldden, stelt het OM. Omdat hij geen strafblad heeft, mocht hij naar huis.

De andere twee spelers zijn geen verdachten meer. Het is nog niet bekend of Ajax de schorsing intrekt van deze twee.

2015-03-13