Aboutaleb is links en rechts het populairst

Ahmed Aboutaleb is de populairste politicus van Nederland. De burgemeester van Rotterdam krijgt een gemiddeld cijfer van 7,49. Op de tweede plaats staat zijn Amsterdamse collega Eberhard van der Laan met een 7,01. Geert Wilders is het minst populair. Hij krijgt nog geen 3.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Kieskompas voor het ANP. Het Kieskompas vroeg ruim 11.000 mensen om twaalf politici een cijfer te geven. Meer dan een kwart geeft Aboutaleb een 8, bijna 20 procent vindt zelfs dat hij een 9 verdient. Aboutaleb is niet alleen populair bij zijn eigen PvdA en coalitiegenoot VVD, zelfs PVV’ers waarderen de in Marokko geboren zoon van een imam.

Volgens André Krouwel van het Kieskompas spreekt Aboutaleb ,,eigenlijk alle talen, iedereen vindt er wel iets van zijn gading in. Daar is hij heel goed in”. Aboutaleb en Van der Laan zijn sociaal-economisch links, maar hard als het om integratie gaat. Krouwel: ,,Het is de combinatie, dat we klootzakken niet nodig hebben, dat mensen gewoon moeten meedoen, maar dat we ook zorgen voor elkaar. Dat werkt.”

Tegenover de liefde voor Aboutaleb staat het gebrek aan steun voor PvdA-leider Diederik Samsom. Hij krijgt gemiddeld een 4,5. Onder zijn eigen achterban zijn Aboutaleb, Van der Laan en de ministers Dijsselbloem en Asscher populairder. De PvdA’ers zien zelfs meer in Van Ojik van GroenLinks en in Pechtold van D66. Krouwel: ,,Samsom heeft veel krediet verspeeld. Het cijfer voor Aboutaleb is bijna twee keer zo hoog. Dat is een flink verschil. Als je de leider bent maar iedereen wordt gezien als kundiger en meer waardering krijgt, heb je een probleem.”

Dat Samsom zo weinig steun krijgt, komt volgens Krouwel deels doordat hij zich niet veel uitlaat over integratie en immigratie. ,,Van der Laan, Asscher en Aboutaleb hebben een groter profiel. Je kunt pas van mensen houden als je ze kent, maar we weten niet wat Samsom vindt. In campagnetijd is het goed om niet veel te beloven, maar je moet uiteindelijk het verhaal wel invullen en daar is Samsom niet in geslaagd.”

De PvdA dreigt woensdag voor de derde keer op rij een verkiezing te verliezen. Krouwel denkt dat dat Samsom gaat opbreken. ,,Op een gegeven moment worden de messen getrokken. ‘We hebben vorig jaar de grote steden verloren, nu de provincies. Het was leuk, Diederik, maar wat denk je zelf?’, zeggen mensen dan. Politiek is een teamsport, maar het is ook een competitie om het alfamannetje te zijn.”

Het Kieskompas houdt met de cijfers wel een slag om de arm. De cijfers geven een indicatie van de stemming in Nederland, maar zijn niet helemaal representatief. In het panel zijn hoogopgeleide mensen beter vertegenwoordigd dan ouderen en mensen met een lagere opleiding.

2015-03-18