Politie int 2,5 miljoen aan boetes

De jaarlijkse actie van de politie om straffen en boetes ten uitvoer te brengen is een succes geweest. De opbrengst van de acties in oktober en november vorig jaar lag 75 procent hoger dan in dezelfde periode in 2013. Dat blijkt uit een brief van waarnemend minister van Veiligheid en Justitie Stef Blok aan de Tweede Kamer.

De politie verrichte in die twee maanden eind vorig jaar bij gecoördineerde acties 1344 aanhoudingen en inde 2,5 miljoen euro aan boetes. De mensen die werden aangehouden omdat ze nog een gevangenisstraf open hadden staan, waren met z’n allen goed voor 76 jaar aan openstaande celstraf.

Met de acties beoogt de politie tegen te gaan dat mensen zich onttrekken aan een strafrechtelijke beslissing. Dat kan een boete zijn, hechtenis, een gevangenisstraf of een taakstraf. De acties werden van tevoren in de publiciteit gebracht, in de hoop dat mensen die nog een boete of straf open hadden staan, zich uit zichzelf zouden melden. ,,Voor degenen met een nog openstaande straf was de boodschap duidelijk: de politie komt bij je langs”, aldus Blok.

2015-03-18