PVV verliest

De PVV kampt bij de Statenverkiezingen onder meer met de slechte opkomst in de grote steden. Ook speelt mee dat boegbeeld Geert Wilders evenals vorige keer niet op deze verkiezingslijst staat, waardoor zijn fervente aanhangers vaker zijn weggebleven bij de stembureaus.

Dat zegt Maurice de Hond na het bekend worden van de eerste uitslagen, waarbij de PVV een stap terug lijkt te doen.

Dat de PVV het bij de Provinciale Statenverkiezingen ook minder goed doet dan in de peilingen voor de Tweede Kamer heeft eveneens met deze beide zaken te maken, is het oordeel van de opiniepeiler.

De Hond vindt verder dat D66 het ondanks de mogelijke verdubbeling van het aantal Eerste Kamerzetels minder goed heeft gedaan dan verwacht. Dat komt volgens hem doordat leider Alexander Pechtold in de verkiezingsdebatten laag scoorde. ,,D66 stond in de peilingen voor de Tweede Kamer ruim voor op de VVD, maar die heeft toch een inhaalslag gemaakt.”

De Hond denkt dat het door de lage opkomst tot aan het eind van de avond spannend blijft of VVD of CDA de grootste wordt.

2015-03-18