Vreugde en verdriet na exitpoll

,,Pijnlijk”, zo noemde PvdA-staatssecretaris Wilma Mansveld, de exitpoll van de verkiezingen woensdag. ,,Dit is geen fijne uitslag”, zei partijgenoot en minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk. In de exitpoll die een half uur na het sluiten van de stembureaus naar buiten kwam leverde de sociaaldemocraten zes zetels in ten opzichte van 2011. De partij staat nu op acht zetels in de Eerste Kamer.

Ook VVD’ers reageerden gelaten. ,,Dit is vervelend. De kiezers hebben VVD en PvdA een tik op de vingers gegeven. Het wordt heel ingewikkeld om een meerderheid in de Senaat te krijgen”, zei oud-VVD-leider Ed Nijpels. De VVD ging van zestien naar twaalf zetels.

Elders in het land klonken juist kreten van vreugde. ,,Wat een geweldige avond. Een historische avond. De derde verkiezingswinst op rij van de SP is binnen. We winnen zo’n 25 procent, van acht naar tien zetels. We zijn definitief de grootste op links”, aldus SP-leider Emile Roemer.

Ook Alexander Pechtold, fractievoorzitter van D66 reageerde opgetogen. ,,Het eigen positieve verhaal heeft gewonnen. Tien zetels in de Eerste Kamer is een fantastisch resultaat. Dit is voor D66 de beste uitslag in 25 jaar. We hebben ingezet op lastenverlichting, om de werkloosheid omlaag te krijgen. De kiezer heeft dat herkend en beloond.”

Ook het CDA won, met 1 zetel weliswaar. De partij komt op twaalf zetels uit. Fractievoorzitter van de Eerste Kamer Elco Brinkman was woensdag voorzichtig positief. ,,Haastige spoed is zelden goed. We zijn er nog steeds. Een partij die twaalf zetels haalt heeft echt wel iets in de melk te brokkelen”.

2015-03-18