Categories Nieuws Artikelen

Vaker vitamine D-tekort Turkse kinderen

Meer dan de helft van de jonge kinderen van Marokkaanse, Surinaamse, Turkse of Kaapverdische afkomst kampt met een ernstig tekort aan vitamine D. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam onder 4000 kinderen van zes jaar.

Vitamine D zorgt ervoor dat calcium uit voeding in het lichaam wordt opgenomen en is van belang voor stevige botten en tanden. Kinderen met een vitamine D-tekort eten vaak minder gezond, kijken meer televisie en spelen minder buiten dan andere kinderen, aldus de onderzoekers.

Het is voor het eerst dat in Nederland zo’n grootschalig onderzoek onder kinderen plaatsvindt. Dat veel volwassenen een tekort aan vitamine D hebben was al bekend.

De 4000 onderzochte zesjarigen maken deel uit van een groep van 10.000 Rotterdamse kinderen van wie de groeiontwikkeling wordt gevolgd van vóór de geboorte (baarmoeder) tot jongvolwassenheid.

2015-03-20