Zonsverduistering schuil achter de wolken

Van het begin van de gedeeltelijke zonsverduistering was in Nederland vrijdagochtend weinig of niets te zien. Het bijzondere natuurfenomeen ging over heel het land schuil achter dikke wolken en mistbanken, meldt het KNMI. De wolken worden wel iets dunner, maar het is onduidelijk of of dat voldoende zal zijn om er nog iets van te kunnen zien.

Bij de Leidse Sterrewacht zijn zo’n tweehonderd mensen samengekomen om de zonsverduistering mee te maken. ,,Ze duimen allemaal dat de bewolking nog wegtrekt” aldus woordvoerder Frans Snik. ,,We hopen dat we in ieder geval een waterig zonnetje te zien krijgen.” De sterrenwacht beschikt over acht zonnetelescopen en heeft driehonderd brilletjes op voorraad. Ongeveer dertig studenten geven de bezoekers tekst en uitleg.

De aarde, maan en de zon staan in Nederland tussen 09.30 uur en 11.48 uur op één lijn, waardoor de zon wordt bedekt door de maan. Meer dan 80 procent van de diameter van de zon verdwijnt dan achter de maan. De volledige zonsverduistering is alleen te zien op de Faeröereilanden en op de Noorse archipel Svalbard.

2015-03-20