Categories Nieuws Artikelen

Vrij korte stroomstoring met grote gevolgen

De provincies Noord-Holland en Flevoland hebben vrijdagochtend veel last ondervonden van een grote stroomstoring. De storing, in een hoogspanningsstation van netbeheerder Tennet in Diemen, duurde ruim een uur maar had grote gevolgen voor het vliegverkeer, het openbaar vervoer, particulieren en bedrijven. Ziekenhuizen, Schiphol en het Media Park in Hilversum stapten, al dan niet automatisch, over op noodstroom.

De storing begon rond 09.45 uur en was relatief snel, iets voor 11.00 uur, verholpen. Maar de nasleep duurt vermoedelijk nog de hele vrijdag. In getroffen steden en dorpen zijn extra politieagenten, brandweerlieden en particuliere beveiligers opgetrommeld om het verkeer te regelen en winkelcentra en gebouwen extra te beveiligen.

Op Amsterdam Centraal Station en Schiphol strandden duizenden reizigers. Vliegtuigen moesten uitwijken naar andere luchthavens en de stroomstoring had ook gevolgen voor de afhandeling van bagage van passagiers. De terminal van de luchthaven ging over op noodaggregaten, maar dat was onvoldoende. Het leidde tot vertraging bij het inchecken omdat luchtvaartmaatschappijen bijvoorbeeld geen instapkaarten konden afdrukken. Vluchten die toen de storing begon al klaarstonden voor vertrek, konden wel gewoon de lucht in.

Het treinverkeer kampt waarschijnlijk nog lange tijd met de gevolgen van de storing. De Nederlandse Spoorwegen (NS) hebben nog de hele dag nodig om de treinen weer volgens het rooster te laten rijden. Het heeft gevolgen voor treinreizigers in Noord-Holland, Flevoland, Zuid-Holland en Utrecht. Een deel van het openbaar vervoer in Amsterdam lag ook plat, vooral aan de buitenranden van de stad.

Volgens de website alarmeringen.nl heeft de brandweer in Noord-Holland 45 meldingen binnengekregen over mensen die vastzaten in een lift. Dat waren er vijf keer zoveel als op een normale dag. Ook staalfabrikant Tata Steel IJmuiden werd getroffen door de storing, maar die heeft volgens het concern niet geleid tot onveilige situaties.

Op het Media Park in Hilversum kwam de stroomvoorziening aan het eind van de ochtend weer op gang. Volgens de NPO hebben de radio- en tv-uitzendingen tijdens de storing op noodstroom gewerkt, maar lagen de websites wel enige tijd plat. NRC Handelsblad en Het Parool worden vrijdag elders gedrukt. De wekelijkse bijlages in NRC over Amsterdam en Rotterdam zitten daarom niet bij de krant.

VVD en PvdA in de Tweede Kamer willen van het kabinet weten hoe stabiel het stroomnetwerk is en hoe dit soort storingen in de toekomst kan worden voorkomen.

De storing heeft weinig of geen invloed gehad op pinbetalingen. Betalingsregelaar Equens liet weten in de verwerking van pintransacties ‘niks onregelmatigs’ te hebben ontdekt. Ook de handel op de beurs in Amsterdam kon gewoon doorgaan, ondanks het feit dat grote delen van de stad zonder elektriciteit kwamen te zitten.

2015-03-27