Categories Nieuws Artikelen

Burgemeester Gilze-Rijen moet aftreden

De politieke beweging DENK vindt de uitspraken die burgemeester Boelhouwer van de gemeente Gilze-Rijen heeft gedaan over de manier waarop de 2400 Turkse Nederlanders aan hun geld zouden komen een burgemeester onwaardig. Daarom hebben de Kamerleden Kuzu en Öztürk aan Minister Plasterk schriftelijke vragen gesteld en om het aftreden van de burgemeester gevraagd.

Tunahan Kuzu: “In de samenleving zien wij in toenemende mate stigmatiserende uitingen waardoor hele groepen in de samenleving in een hokje worden geduwd. Dat een PVV-politicus dit soort onsmakelijke uitspraken zijn wij inmiddels gewend. Maar dat een burgemeester van nota bene PvdA-huize zich schuldig maakt aan het opwerpen van een stigma voor een deel van zijn eigen bewoners kan niet.”

“De uitspraken van burgemeester Boelhouwer zijn onacceptabel. Het ontbreekt de beste man ook aan kritische zelfreflectie, aangezien hij gisterenavond slechts opmerkte dat zijn uitspraken onhandig waren. Wij eisen dat hij zijn verantwoordelijkheid neemt, hardop excuses maakt aan alle 2400 inwoners van Turkse komaf in zijn gemeente en uiteindelijk de eer aan zichzelf houdt en aftreed,” aldus Selçuk Öztürk.

Discriminatie neemt helaas in Nederland toe. Discriminatie en racisme accepteren wij in onze samenleving niet, vooral niet bij de overheid. Daarom wil DENK een R-register (Racisme-register) waar uitingen van racisme worden geregistreerd en het voor de geregistreerde onmogelijk wordt om voor een overheidsorganisatie te werken.

31-03-2015