Categories Nieuws Artikelen

‘Den Haag drukste filestad van Nederland’

Den Haag was vorig jaar voor de tweede maal op rij de stad met de meeste filevertraging van Nederland. Dat blijkt uit cijfers die navigatiebedrijf TomTom dinsdag naar buiten heeft gebracht.

Bij opstoppingen duurde een ritje in de hofstad gemiddeld dik 22 procent langer dan wanneer iemand gewoon door kan rijden. In de spits liggen de cijfers nog hoger. Een Hagenaar die normaal in een half uurtje naar zijn werk rijdt, kan daar in de spits gemakkelijk bijna een uur over doen. Den Haag ligt aan zee en heeft geen ringweg, waardoor verkeer moeilijk de stad in- en uitkomt.

Nummer twee op de lijst is Groningen. Ook daar was gemiddeld 22 procent vertraging. In de grote steden Amsterdam en Rotterdam zaten automobilisten gemiddeld 19 procent langer op de weg bij files.

De vertraging in Nederland valt echter in het niet vergeleken met metropolen in de rest van de wereld, aldus TomTom. De wereldwijde lijst van het routeplannerconcern wordt aangevoerd door Istanbul. De gemiddelde vertraging daar is 58 procent. Ook in Mexico-Stad (55 procent), Rio de Janeiro (51 procent) en Moskou (50 procent) staat het verkeer vaak muurvast.

2015-03-31