Turkse oud-militair begint zaak over MIVD

De ‘lastige’ oud-militair Ismail Selvi eist duidelijkheid over wie in zijn omgeving door de geheime dienst MIVD zijn benaderd. Hij spant daarom een civiele procedure aan om getuigen te kunnen horen. Dat heeft zijn advocaat Sébas Diekstra woensdag laten weten.

Selvi kreeg onlangs excuses van minister Jeanine Hennis (Defensie) omdat de MIVD (Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst) mensen had benaderd in zijn omgeving. Maar het staat niet vast wie dat dan zijn geweest, wat er tegen hen is gezegd en wie er opdracht voor heeft geven.

Advocaat Diekstra laat weten dat zijn cliënt er in ieder geval vanuit gaat dat medewerkers van de militaire inlichtingendienst een bedrijfsarts en een vertrouwenspersoon van de militaire vakbond hebben benaderd.

De Turkse Nederlander Selvi veroorzaakte enkele jaren geleden ophef toen hij zich openlijk beklaagde over discriminatie bij de officiersopleiding aan de Koninklijke Militaire Academie (KMA). Dat werd hem niet in dank afgenomen.

Uiteindelijk moest de Zwollenaar de opleiding verlaten omdat hij volgens Defensie niet geschikt was voor de krijgsmacht.

Een klacht bij de Nationale ombudsman heeft geen opheldering opgeleverd over wie de MIVD heeft benaderd. De ombudsman beaamt in een nog niet openbaar rapport wel dat de MIVD een te zwaar middel heeft gebruikt.

,,Nu is vastgesteld dat de MIVD onrechtmatig heeft gehandeld, heeft mijn cliënt het recht om te weten wat medewerkers van de militaire inlichtingendienst allemaal in zijn omgeving hebben uitgespookt”, aldus advocaat Diekstra.

2015-04-01