Relatie met Marokko onder druk

De al vier eeuwen durende relatie tussen Nederland en Marokko lijdt onder het Nederlandse plan om het socialezekerheidsverdrag met Marokko op te zeggen. Dat zei minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken woensdag in een Tweede Kamerdebat.

Zo werkt Marokko al niet meer mee aan het terugnemen van Marokkaanse vreemdelingen in Nederland. Maar op belangrijke andere gebieden, zoals terrorismebestrijding, verloopt de samenwerking nog goed, aldus de PvdA-minister.

Asscher is vorig jaar een procedure begonnen om het verdrag op te zeggen. Dat doet hij omdat Marokko weigerde te praten over een wijziging ervan. Nederland wil het verdrag aanpassen om de uitkeringen van mensen die naar Marokko gaan te kunnen aanpassen aan het levenspeil in dat land. Dat zou betekenen dat de uitkeringen flink lager worden.

2015-04-08

Lees ook: ‘OPZEGGEN VERDRAG DRIJFT MAROKKANEN NAAR NEDERLAND’

Lees ook: KABINET WIL UITKERINGENVERDRAG MET MAROKKO OPZEGGEN