AIVD: Russische spionnen hier actief

De Russische inlichtingendiensten sturen in Nederland agenten aan om politieke en wetenschappelijke informatie te krijgen. Dat staat in het jaarverslag van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst dat woensdag is gepubliceerd.

De Russische agenten worden in Nederland ook ingezet voor de aanschaf van militaire technologie, waarbij de exportbeperkingen worden omzeild. Volgens de AIVD schuwen de Russische diensten ook intimidatie van Nederlanders in Rusland niet, om zo informatie los te krijgen.

De Russische campagne om beleid en beeldvorming over Rusland te beïnvloeden, is volgens de AIVD wereldwijd en ook in Nederland sterker geworden. Dat is gebeurd na de Russische interventie in Oekraïne vorig jaar.

De beïnvloeding is gericht op de politiek en het zakenleven, maar ook op cultuur en media.

2015-04-22