D66: EU moet meer doen voor bootvluchteling

De Europese Unie moet veel meer doen om te voorkomen dat bootvluchtelingen verdrinken in de Middellandse Zee. D66-leider Alexander Pechtold wil dat de 28 EU-landen drie keer zo veel geld en materieel inzetten als nu om het probleem aan te pakken. Nederland moet daarop aandringen op de extra EU-top donderdag over het asielzoekersprobleem.

Pechtold zal dat woensdagmiddag voorstellen in het debat dat de Tweede Kamer voert met premier Mark Rutte over het vluchtelingprobleem. De afgelopen weken zijn vele honderden asielzoekers verdronken omdat hun overvolle boten zonken.

Sinds januari zijn er al zeker 1700 mensen omgekomen. Pechtold benadrukt dat dit er ruim dertig keer zoveel zijn als in dezelfde periode vorig jaar. Hij vindt de voorstellen waar de Europese Commissie maandag mee kwam, niet voldoende en te vaag.

2015-04-22