Mensen te snel ‘ziek’ verklaard

Mensen worden te snel ‘ziek’ verklaard, waardoor het aantal aanvragen voor arbeidsongeschiktheidsuitkeringen alleen maar toeneemt. Daarvoor waarschuwt voorzitter Jim Faas van de Nederlandse Vereniging voor Verzekeringsgeneeskunde vrijdag in dagblad Trouw.

,,Iedereen in Nederland mankeert wel wat volgens de huidige definities van ziekte en gezondheid”, zei Faas. ,,We lopen echt vast. Zelfs bij jonge mensen zie je al dat ze uitvallen door stress of een of andere ontwikkelingsstoornis. We moeten het ziektebegrip afbakenen, anders komen veel te veel mensen in een arbeidsongeschiktheidsuitkering terecht.”

Volgens Faas is er ook een verband met de economische crisis. Veel mensen raakten of raken daardoor werkloos. ,,Er is ook grote druk vanuit de samenleving: iedereen behoort te werken voor zijn geld. Als je werkloos bent, wordt je daarop aangekeken. Depressies liggen vervolgens op de loer”, aldus Faas.

2015-05-08