Sander Dekker: ik zou nu zakken voor examens

Spannende tijden voor ruim 200.000 middelbare scholieren, want maandag beginnen de eindexamens. Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs deed in 1993 zelf vwo-eindexamen aan het Oranje Nassau College in Zoetermeer. ,,Het was een ontzettend spannende en bijzondere tijd. Ik leef mee met iedereen die nu eindexamen doet.”

,,Ik ging met goede cijfers de eindexamens in, dus ik hoefde me niet druk te maken. Maar toch, het is zo’n bijzondere periode en met zoveel rituelen omgeven dat het toch heel spannend is. Weinig landen hebben de examens geregeld zoals in Nederland, namelijk dat alle leerlingen in het hele land op hetzelfde moment exact hetzelfde examen maken.”

,,Heel hard, vooral voor het vak Frans waar ik niet zo goed in was. Iedere keer pakte ik weer het boek erbij en maar blokken, blokken, blokken. Tot diep in de nacht, wat natuurlijk helemaal niet slim was omdat ik beter goed kon uitrusten.”

,,Nee, maar ik heb wel bijles Wiskunde A gegeven aan klasgenoten. Nou ja, vooral aan leuke meisjes. Mijn ouders hebben me wel geholpen met overhoren, vooral die onregelmatige Franse werkwoorden en ik heb oude eindexamens geoefend, maar verder had ik geen bijles.”

,,Hahaha nee! Die kennis is zo ver weggezakt. Misschien dat ik economie of Wiskunde A nog redelijk zou kunnen maken, maar mooie cijfers zullen het niet worden ben ik bang. Tussen de tijd dat ik eindexamen deed en nu is er zoveel veranderd in het onderwijs. Scholieren worden nu veel beter geholpen en begeleid bij hun keuzes. Vroeger kon je nog ‘pretpakketten’ hebben, dus een vakkenpakket waar je eigenlijk niet zoveel mee kon in een vervolgstudie. Decanen zeiden ‘kies deze vakken maar, dan kan je nog alle kanten op’. Nu wordt er van scholieren verwacht dat ze veel serieuzer nadenken over hun keuzes en ze worden daarbij van verschillende kanten geholpen. Het vrijblijvende is er af en dat is een goede zaak.”

,,De eindexamens zijn het gesprek van de dag bij alle gezinnen van de ruim 200.000 leerlingen die nu aan de bak moeten, dat weet ik zeker. Het is een mooie tijd, een periode wordt afgesloten. Na vier, vijf of zes jaar middelbare school, moet je je nu klaarmaken voor het leven als student. Ik kan iedereen aanraden om zoveel mogelijk uit te rusten. Ga niet als ik tot diep in de nacht zitten blokken want je neemt toch niets meer op. En geniet er ook een beetje van, heel veel succes!”

2015-05-08