Nederland praat over langere missie tegen IS

Nederland spreekt met de coalitie die strijdt tegen Islamitische Staat (IS) over een langere militaire missie in Irak. Daarbij is ook de vraag aan de orde of Nederland niet alleen boven Irak luchtaanvallen zou moeten uitvoeren, maar ook boven Syrië.

Een woordvoerster van Defensie heeft een bericht van die strekking in de Volkskrant vrijdag bevestigd. Minister Jeanine Hennis van Defensie bezocht de afgelopen twee dagen voor het eerst de Nederlandse militairen in Irak.

Nederland doet mee met de luchtaanvallen in Irak met F-16-gevechtsvliegtuigen. Verder trainen ongeveer 350 Nederlanders in Bagdad Iraakse veiligheidstroepen en in de stad Erbil Koerdische strijdkrachten (Peshmerga).

De Nederlandse bijdrage aan de coalitiestrijd tegen IS duurt tot oktober. Of Nederland de missie echt gaat verlengen is aan het kabinet om te besluiten.

2015-05-15