Kabinet stemt in met ‘boerkaverbod’

Boerka’s, nikabs, bivakmutsen en integraalhelmen worden in Nederland verboden in het onderwijs, het openbaar vervoer, ziekenhuizen en overheidsgebouwen. Het kabinet heeft vrijdag ingestemd met een verbod op de gezichtsbedekkende kleding.

Dat heeft minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) vrijdag gezegd na de ministerraad.

Het kabinet vindt het verbod van belang voor de dienstverlening van de overheid aan de burger en voor de veiligheid. Op straat mag de gezichtsbedekkende kleding nog wel.

Wie zijn gezicht op locaties waar dat verboden is toch bedekt, kan een boete krijgen van maximaal 405 euro. De politie kan in de openbare ruimte vragen de gezichtsbedekkende kleding af te doen, als zij meent dat dat nodig is voor identificaties. Over het ‘boerkaverbod’ hadden VVD en PvdA in oktober 2012 al afspraken gemaakt in het regeerakkoord.

Het voorstel is anders dan het ‘boerkaverbod’ waar het kabinet Rutte-I in januari 2012 mee instemde. Toen ging het om een uitgebreider verbod dat ook op straat zou gelden.

2015-05-22