Lancering StemWijzer Turkije – OyDanışmanı

Op donderdag 21 mei 2015 (16.30 uur) is de StemWijzer Turkije – OyDanışmanı gelanceerd bij ProDemos – Huis voor democratie en Rechtsstaat in Den Haag.

In het kader van de parlementsverkiezingen op 7 juni 2015 in Turkije heeft een betrokken groep van wetenschappers, studenten, (oud-)politici de StemWijzer Turkije – OyDanışmanı ontwikkeld. Ook Turken in het buitenland mogen stemmen. De stellingen zijn daarom in het Turks, Nederlands en Duits beschikbaar gesteld. In Nederland zijn er 242.993 kiesgerechtigde Turken. Zij mogen op 29, 30 en 31 mei tussen 10.00 en 19.00 uur hun stem uitbrengen in Rijswijk en in Deventer.

Het projectteam wil met de StemWijzer – OyDanışmanı bevorderen dat mensen weloverwogen tot een keuze voor politieke partij komen en de betrokkenheid van de kiezers, waaronder jongeren, met de politiek vergroten.

De StemWijzer Turkije bevat 30 stellingen die kunnen worden beantwoord met ‘eens’, ‘oneens’ of ‘geen van beide’. Deze stellingen hebben betrekking op de belangrijkste verkiezingsthema’s, zoals onder andere de keuze voor een presidentieel systeem, de kiesdrempel, en de integratie van Syrische vluchtelingen. Na het beantwoorden van de stellingen krijgt de bezoeker te zien met welke partij hij of zij de meeste overeenkomsten heeft.

Vanwege het succesvolle gebruik van de StemWijzer in Nederland, maar ook in andere landen, is gekozen voor de StemWijzer-applicatie. In Nederland is de StemWijzer de meest gebruikte internetapplicatie in verkiezingstijd.

Tijdens de lancering hebben verschillende politieke partijen zich in het kort gepresenteerd.

StemWijzer Turkije- OyDanışmanı is ontwikkeld door Demokrasi Kültürü in samenwerking met ProDemos en Bundeszentrale für politische Bildung.

22-05-2015