Utrechter stuurde varkensvlees naar moskeeën

Een 42-jarige ex-personeelsfunctionaris van de douane heeft begin dit jaar aan zeker zes moskeeën in Utrecht en omgeving dreigbrieven met daarin stukken varkensvlees gestuurd. Dergelijke brieven met scheldpartijen verstuurde hij ook aan bezoekers van de gebedshuizen. Dat gebeurde allemaal kort na de aanslag op het Franse tijdschrift Charlie Hebdo, toen er veel spanningen waren in de islamitische gemeenschap.

De man verstuurde de brieven uit naam van een buurman, die hij verantwoordelijk hield voor een inbraak bij zijn moeder. Hij hoopte dat anderen de buurman iets aan zouden doen. De aanklager eiste vrijdag bij de rechtbank in Utrecht behandeling in een forensische psychiatrische kliniek, twee weken celstraf, een jaar voorwaardelijke celstraf en een werkstraf tegen de man.

2015-05-22