Amsterdammer al maand vast in Turkije

Een 23-jarige man uit Amsterdam zit al bijna een maand vast in Turkije. Anil Sayar, van Turkse afkomst, werd volgens zijn familie op het Taksimplein in Istanbul opgepakt tijdens een demonstratie op de Dag van de Arbeid, 1 mei. Zijn zus heeft de kwestie op 11 mei aangekaart bij de Nederlandse ambassade, meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag donderdag.

Bij het beteugelen van de rellen in Istanbul zette de politie rubberen kogels en traangasgranaten in. Op het Taksimplein werden ruim tweehonderd betogers gearresteerd, ruim twintig raakten er gewond.

,,We hebben van de Turkse autoriteiten nog geen bevestiging gekregen dat de Amsterdammer vastzit. Ook op een aanvraag om hem te bezoeken, is nog geen reactie gekomen”, aldus een woordvoerder. Dat is volgens hem op zich niet ongebruikelijk. ,,De ambassade blijft erachteraan zitten.”

2015-05-28