Drie parlementariërs mogen Rusland niet in

Drie Nederlandse Tweede Kamerleden mogen Rusland niet meer in. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag. ,,De Russische lijst ontbeert elke fundering op internationaal recht en is niet transparant”, reageert minister Bert Koenders.

Rusland heeft een lijst aangelegd van personen uit de Europese Unie die het land niet meer in mogen. Rusland noemt het volgens Buitenlandse Zaken een gerechtvaardigde reactie op de sanctielijst die de EU heeft ingesteld na de annexatie van de Krim door Rusland en de Russische inmenging in het oosten van Oekraïne.

Louis Bontes is een van volksvertegenwoordigers die Rusland niet meer in mag. Dat zegt hij in het AD. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de betrokkenen op de hoogte gesteld van het inreisverbod. De ambassade in Moskou heeft de lijst donderdag gekregen. Het ministerie heeft de namen van de Kamerleden niet bekendgemaakt.

UPDATE:

 

Premier Mark Rutte is boos over het besluit van Rusland om drie Nederlandse parlementariërs de toegang tot Rusland te ontzeggen. Nederland heeft dat de Russische autoriteiten inmiddels luid en duidelijk laten weten, maakte Rutte vrijdag na de wekelijkse ministerraad bekend.

 

,,De lijst ontbeert iedere fundering, is niet transparant en niet aanvechtbaar. We verwerpen de daden van Moskou en hebben dat ook laten weten. Ze krijgen dit van ons in blokletters te horen”, aldus de premier.

 

Vrijdag meldde Kamerlid Louis Bontes dat hij te horen heeft gekregen dat hij Rusland niet in mag. Wie de andere twee parlementariërs zijn, is niet bekend.

 

2015-05-29