Ruim 76.500 Turkse Nederlanders stemden

De afgelopen drie dagen zijn 76.529 Turkse Nederlanders in Rijswijk en Deventer naar de stembus gegaan voor de verkiezingen van een nieuw parlement in Turkije. Dat heeft een woordvoerder van de Turkse ambassade in Nederland maandag gezegd. De verkiezingen in Turkije zelf zijn op 7 juni.

De opkomst is een derde van de 240.000 Turkse Nederlanders die geregistreerd stonden. Vooral zondag, de laatste dag dat in Rijswijk en Deventer gestemd kon worden, kwamen kiezers massaal toegestroomd. Op de snelwegen A13 en de A4 richting Rijswijk stonden kilometerslange files en ook in Deventer was het druk.

Op het stembureau in Rijswijk brachten 55.857 mensen hun stem uit. Het stembureau in Deventer trok 19.672 kiezers, aldus de ambassade. Turkse Nederlanders kunnen nog tot zondag stemmen bij Turkse grensovergangen, waaronder de luchthavens.

2015-06-01