Imams Diyanet mogelijk op taalcursus

Imams die vanuit het buitenland naar Nederland komen, krijgen misschien een cursus voordat ze hier mogen preken. Minister Asscher (Sociale Zaken) laat onderzoeken of ze taal- en maatschappijcursussen kunnen volgen. Dat heeft hij woensdag laten weten aan de Tweede Kamer. Uit het onderzoek moet onder meer blijken of de cursus verplicht of vrijwillig moet zijn.

Asscher heeft de afgelopen tijd gesproken met enkele Turkse organisaties in Nederland. Een daarvan is Diyanet, de Turkse overheidsdienst voor godsdienstzaken. Die stuurt imams naar Nederland die in dienst zijn van de Turkse staat. De cursussen zouden voor die imams gelden, maar ook voor predikers uit andere landen.

Asscher heeft met de Turkse organisaties onder meer gesproken over ,,de mogelijke invloed” van Turkije op de Turkse gemeenschap in Nederland. Daar moet Nederland alert op zijn, vindt de minister, zeker als het leidt tot ,,het remmen of beknotten van de mogelijkheden” van Turkse Nederlanders om ,,optimaal te integreren en participeren”.

2015-06-03