64% Turkse Nederlanders kiezen Ak-Partij

Zo’n 64 procent van de Turken in Nederland hebben vorige week op de Ak-Partij gestemd. Dat blijkt uit de cijfers die door de Turkse kiesraad bekend zijn gemaakt.

Zondag konden Turken in Turkije naar de stembus. Turkse Nederlanders mochten al een week eerder stemmen.

Volgens de cijfers die door de Turkse kiesraad bekend zijn gemaakt, hebben 64 procent van de Turkse Nederlanders op Ak-Partij van president Erdogan gestemd. 11 procent heeft op CHP, 10 procent op HDP en 10 procent op MHP gestemd.

Maandagmiddag zijn nog steeds niet alle Turks-Nederlandse stemmen geteld. Bovenstaande percentages zijn dan ook gebaseerd op 98,57% van de getelde stemmen.

Hoe het komt dat de regerende Ak-Partij zo populair is onder Turkse Nederlanders is niet bekend. De Ak-Partij had in zijn verkiezingsbelofte gezegd dat ze het afkoopbedrag voor de Turkse dienstplicht zouden verlagen van 6 duizend naar 1000 euro. Of de populariteit van de partij onder Turkse Nederlanders daarmee te maken heeft is moeilijk te zeggen.

08-06-2015