Imam Elforkani verlaat moslimorganisatie

Jongerenimam Yassin Elforkani stapt uit het Contactorgaan Moslims en Overheid. Als woordvoerder daarvan was hij in de afgelopen jaren een van de gezichten van de Nederlandse moslimgemeenschap. Zijn werk bij het CMO is te zwaar voor zijn privéleven. Elforkani blijft wel actief als imam. Dat heeft hij woensdag laten weten aan het ANP.

Elforkani geldt als het gezicht van de gematigde islam. ,,Ik zeg wel eens: als jongeren nieuwe schoenen willen, moet het meteen. Als ze een nieuwe telefoon willen, moet het meteen. Als ze naar het paradijs willen, moet het meteen”, zei hij eerder dit jaar in het Tijdschrift voor de Politie.

Vorig jaar stopte hij tijdelijk met zijn werk als imam. Hij had moslimjongeren opgeroepen niet naar Syrië en Irak te reizen voor de jihad, waarna hij zou zijn bedreigd. Elforkani pleitte ook voor imamopleidingen in Nederland, zodat er meer imams komen die vloeiend Nederlands spreken en de Nederlandse samenleving begrijpen. ,,Moslims die hier geboren en getogen zijn, hebben een Nederlandse manier van denken. Ze zijn weerbaarder en houden van debat. Maar in het buitenland worden kritische vragen soms gezien als onbeschoft”, stelde hij onlangs.

2015-06-17