Categories Nieuws Artikelen

Allochtone sollicitanten keihard gediscrimineerd

Migranten in Den Haag worden gediscrimineerd als ze een baan zoeken terwijl autochtone Nederlanders veel vaker een positief reactie krijgen op hun sollicitaties. Dat blijkt uit een onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) in opdracht van de Gemeente Den Haag.

Volgens het onderzoek krijgen Marokkaanse en Hindoestaanse allochtonen veel minder positieve reacties op hun sollicitatie.

Voor het onderzoek liet het Sociaal Cultureel Planbureau personen met verzonnen cv’s reageren op vacatures in Den Haag. Met name voor functies als kok, verkoper, monteur, beveiliger en directiesecretaresse. In totaal zijn 504 sollicitatiebrieven verzonden. De autochtone en allochtone sollicitanten hadden bij elke baan een zelfde opleiding en werkervaring.

Bij de autochtone sollicitanten kreeg een op de drie een uitnodiging. Bij Hindoestanen was dat een op de vier. En bij Marokkaanse sollicitanten een op de vijf. Dat komt erop neer dat autochtonen bijna twee keer meer kans maken op een uitnodiging als Marokkaanse sollicitanten met precies dezelfde kwalificaties.

Demet TV