Amber Alerts voor iedereen met Facebook

Als er een Amber Alert wordt uitgegeven in verband met de vermissing van een kind, krijgt voortaan iedereen in Nederland met Facebook dat te zien. Dat maken Facebook, de Nationale Politie en Amber Alert vrijdag bekend.

Nu is het nog zo dat Amber Alerts alleen te zien zijn in de Facebook-tijdlijn van mensen die Amber Alert geliket hebben, maar dat wordt straks iedereen in Nederland met een Facebook-profiel. De melding over de vermissing staat twaalf uur lang bovenaan het nieuwsoverzicht als mensen voor het eerst inloggen.

Doel is om nog meer mensen te informeren wanneer een Amber Alert uitgaat, zodat vermiste kinderen sneller gevonden worden. In Canada en de Verenigde Staten werken Facebook en Amber Alert al langer samen. Nederland is het eerste land in Europa waar dit gebeurt.

Het landelijke Amber Alert wordt gemiddeld drie tot vier keer per jaar gebruikt. Het bericht over de vermissing wordt verspreid via websites, sociale media, apps, e-mail, borden langs de snelweg en bijna een miljoen sms’jes.

,,Als wij denken dat het leven van een vermist kind in gevaar is, telt iedere seconde”, meldt Martine Vis, die zich bij de Nationale Politie bezighoudt met sociale media. ,,Door de verspreiding van het Amber Alert via Facebook wordt het bereik enorm vergroot. Dat betekent dat we nog meer ogen en oren hebben die kunnen meehelpen het kind zo snel mogelijk terug te vinden.”

VRIJDAG 19 JUNI 2015