Excuses om wegsturen moslimmannen Srebrenica

Minister van Defensie Jeanine Hennis heeft haar excuses aangeboden aan de nabestaanden van drie moslimmannen die in 1995 de basis van Dutchbat bij het Bosnische Srebrenica hebben moeten verlaten. Dat staat in een verklaring van het ministerie van Defensie.

De drie moesten het met de dood bekopen. Het gaat om de elektricien van Dutchbat, Rizo Mustafic en de vader en broer van de tolk van Dutchbat.

De overheid heeft inmiddels overeenstemming bereikt met de nabestaanden van drie moslimmannen, die in 1995 zijn vermoord. Ze krijgen hun schadevergoeding, omdat de moslimmannen door Nederlandse militairen werden weggestuurd van hun basis in Srebrenica. Hoe hoog de schadevergoeding is, willen de nabestaanden niet kwijt. Nederland verloor de rechtszaak over aansprakelijkheid.

De zaak was aangespannen door de tolk van Dutchbat, Hasan Nuhanovic, en drie nabestaanden van de vermoorde elektricien Rizo Mustafic. Nuhanovic verloor zijn vader en broer.

25 JUNI 2015