RIVM: Nationaal Hitteplan dinsdag van kracht

Het Nationaal Hitteplan, dat gezondheidsproblemen bij kwetsbare groepen moet beperken als het erg warm wordt, gaat dinsdag in. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maandagochtend laten weten.

Het hitteplan van het RIVM wordt in werking gesteld zodra voor ten minste vier achtereenvolgende dagen een maximumtemperatuur boven de 27 graden wordt verwacht. Dat is nu het geval. Ouderen, mensen in zorginstellingen, chronisch zieken en mensen met overgewicht zijn extra kwetsbaar bij hoge temperaturen. Vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn kunnen het gevolg zijn van aanhoudende hoge temperaturen.

Het RIVM adviseert in het plan onder meer om voldoende water te drinken, dunne kleding te dragen, lichamelijke inspanning ’s middags (op het heetst van de dag) te beperken en in de schaduw te blijven. Airconditioning, zonwering en ventilatoren zijn prima geschikt om te voorkomen dat het te warm wordt in huis.

Zaterdag, als de Tour de France in Utrecht van start gaat, zou het volgens weerkundigen nog wel eens 35 graden kunnen worden. Van een hittegolf is volgens weerinstituut KNMI sprake als de maximumtemperatuur vijf dagen of langer op 25 graden of meer uitkomt, waarvan ten minste drie dagen 30 graden of hoger.

29 JUNI 2015