Hero Brinkman stapt uit PVV-fractie

 

Tweede Kamerlid Hero Brinkman stapt uit de Kamerfractie van de PVV. Dat heeft de 47-jarige politicus dinsdag gezegd op een persconferentie. Dat betekent dat de gedoogcoalitie van VVD, CDA en PVV niet langer een meerderheid in de Kamer heeft. Brinkman gaat verder als eenmansfractie. Maar hij laat de coalitie niet vallen, zei hij.

Hij voelt zich gedwarsboomd in zijn pogingen de PVV democratisch te maken en vindt dat de partij groepen mensen wegzet. Aanleiding is onder meer het Polenmeldpunt van de PVV. Brinkmans kritiek op het meldpunt voor overlast van Midden- en Oost-Europeanen lekte vrijdag uit. Hij vindt het meldpunt stigmatiserend en het schiet zijn doel voorbij. Dat zijn e-mail hierover dinsdag in de fractie niet is besproken, noemde Brinkman ‘onacceptabel.

Ook de strijd van de PVV tegen het dubbele paspoort vindt hij onbegrijpelijk. Er zijn mensen met twee paspoorten die volledig geassimileerd zijn, stelde hij. Dat deze niet kunnen werken voor de PVV of van die partij niet in dienst zouden mogen treden bij de krijgsmacht noemde hij een ‘waanzinnig standpunt’.

Hij blijft het kabinet wel steunen en wacht de onderhandelingen in het Catshuis af. Hij zei geen grote eisen daaraan te stellen. “Ik kan me niet voorstellen dat daar iets raars uitkomt.” Ook het gedoogakkoord blijft hij steunen.

De PVV’er pleitte vrijdag voor leiderschapsverkiezingen in zijn partij, net zoals dat bij de PvdA is gebeurd. Hij zou dan een van de kandidaten zijn. Bij de verkiezingen in 2010 kreeg hij bijna negentienduizend voorkeursstemmen.

Brinkman nam in de partij een aparte positie in, omdat hij zich als een van de weinigen inzette voor meer democratie in de partij en een grotere rol voor jongeren. Maar Wilders heeft ‘moedwillig niet willen werken aan een PVV voor de toekomst’. “Anders was er binnen zes jaar wel een opening gegeven naar de achterban.”

Hij omschreef Wilders als een ‘goede vriend’, maar ook degene die als enige de lijn in de partij uitzet. “Die heeft zo verschrikkelijk veel te vertellen.”

Brinkman, die ook lid is van Provinciale Staten in Noord-Holland, heeft ook een andere kijk op de islam dan partijleider Geert Wilders. De oud-politieman ziet de islam niet alleen als politieke ideologie maar ook als religie. Brinkman zei dat er na Wilders geen toekomst voor de PVV is.

Hoe het gaat lopen in Provinciale Staten is nog onduidelijk. Brinkman gaat in overleg met zijn fractiegenoten.

Brinkman gaf aan met een boek bezig te zijn over de PVV en zijn rol daarin.